ontwerp - onderzoek - analyse

Unused Underground Space

Dit boek is een verslaglegging van het negendaagse project VOID 2015. In deze periode hebben diverse studenten Interieur Architectuur van ArtEZ gewerkt aan een case voor het Zentrum Niederlände Studien in Münster, Duitsland. Dit boek is gelijktijdig met de projectperiode tot stand gekomen waardoor het aanwezig was tijdens de presentatie van de resultaten van VOID 2015.

Shifting Towards the Interior

Dit pamflet voor de afdeling Interieur Architectuur van ArtEZ Zwolle vertelt over het toenemende belang van Interieur Architecten. Dit pamflet wordt op open dagen aan potentiële studenten verstrekt, maar is ook verspreid via een mailing aan eventuele opleidingspartners.

Catalogus Appellation Contrôlée

Ieder jaar is er een nieuwe lichting Fine Art studenten die aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem afstuderen. Dit gaat traditioneel gepaard met een gezamenlijke expositie en een bijbehorende catalogus. De catalogus van 2014 heb ik mogen voorzien van vormgeving en indeling.

De titel Appellation Contrôlée verwijst naar een keurmerk of kwaliteitscontrole. Dit keurmerk is teruggebracht tot een gestileerd symbool en zowel voor als achterop de catalogus terug te vinden. Tevens is dit symbool het leidende beeld geworden voor de bijbehorende flyer, poster en tijdelijke signing.

Het 1 op de 5 paspoort

1 op de 5 Nederlanders krijgt dementie en heeft hierdoor mantelzorg nodig. Daarom heb ik het 1 op de 5 paspoort ontwikkelt. In dit paspoort staat een opsomming van een aantal zaken die de drager zelf kan regelen, waardoor het later makkelijker wordt om hem of haar zorg te bieden. Via dit paspoort wordt het voor de drager makkelijker om te zien wat hij/zij zelf al kan regelen. Wanneer de drager later zorg van een mantelzorger ontvangt, dan heeft deze mantelzorger een overzicht van de zaken die al geregeld zijn. Hierdoor ontstaat er duidelijkheid en overzicht. Zo heeft de mantelzorger minder geregel om zich mee bezig te houden en is er meer tijd voor persoonlijke en menselijke zorg.

OPZET
Maatschappelijk relevante ontwerpprincipes

OPZET is een scriptie waarin onderzoek wordt gedaan naar maatschappelijk relevante ontwerp principes. Hierin komen oude en nieuwe technieken samen met oude en nieuwe infrastructuren en hiërarchische opstellingen tussen ontwerper, opdrachtgever en eindgebruiker.

Catalogus Christie van der Haak

Christie van der Haak is een kunstenares met een uitzonderlijk groot oeuvre. Toen ze in 2012 de Heden Oevreprijs had gewonnen, exposeerde ze in de galerie van Heden. Tijdens mijn stage periode bij Studio Renate Boere heb ik samen met Renate Boere en medestagiair Maurik Stomps deze catalogus ontworpen.

Deze catalogus is een showcase van de vele patronen die Christie van der Haak heeft gemaakt. Naast de uitgebreide patronen bevat de catalogus ook de illustraties waar ieder patroon mee begint. Ze test haar patronen door twee spiegels langs de gemaakte illustraties te leggen. Hierdoor ontstaat een symmetrische, caleidoscopische structuur. In het boek worden twee spiegels meegegeven, waarmee je dit zelf ook kan doen. Daarnaast kan je de patronen zelf inkleuren. De stans in de omslag is de vorm van een stoel die Ed Annink door Christie van der Haak liet bekleden. Met de stans kun je alle patronen die in de catalogus voorkomen, als het ware toegepast uitproberen.

The City as Playground

The City as Playground is een jaarlijks terugkerend festival in Zwolle. Deze editie richtte zich op de
spelende mens in een stadse omgeving. De beeldtaal
refereert naar spelen in de stad en de (verkeers-) regels van de stad.

Kalender voor de bouwsector

Bij het opleveren van een gebouw is het verwijderen van het steigerdoek is te vergelijken met een onthulling. Dit gegeven is vertaald naar een kalender waarbij er iedere week een stuk steigerdoek wordt afgescheurd. Hierdoor komt er steeds een deel van een gebouw en een letter tevoorschijn. Aan het einde van het jaar vormen alle onthulde letter-gebouw combinaties een woord en een skyline.

Vrijheid

Affiche voor de theater vertaling van het boek Vrijheid, van Jonathan Franzen. In dit verhaal wordt de hedendaagse Amerikaanse samenleving geportretteerd. De drie hoofdpersonen hebben een complexe verhouding, met ieder een ander politiek profiel. De politieke profielen worden vertegenwoordigd door de drie kleuren uit de Amerikaanse vlag, die met elkaar verwikkeld zijn en elkaar onder spanning houden.

Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion of Mattheüspassie, is één van de bekendste en langste stukken van J. S. Bach, bestaande uit twee delen. Voor de oorspronkelijke Duitse uitvoering levert deze bundel een vertaling naar het Nederlands. Daarnaast schijnen door het papier vloeibare vormen die de emotie in het stuk vertalen tot beeld. Daar waar het verhaal duister is, wordt de achtergrond van de tekst donker.

In de Mattheuspassie zijn veel wiskundige gegevens verwerkt, waarvan een aantal terugkomen in het ontwerp. Zo zijn de maten bijvoorbeeld een veelvoud van 3 en wordt de verhouding van de speelduur en diens gelijkenis met het formaat van het kruis benadrukt. In het eerste leporello wordt op de derde pagina een profetie gedaan, die uitkomt op de derde pagina van de tweede leporello. Als de profetie en de uitkomst op elkaar gelegd worden, vormen zij samen het kruis.

Leermodulen-basis wiskunde

Kennis wordt op verschillende manieren gedeeld: Bijvoorbeeld via spraak en schrift, met het gebruik van taal en cijfers. Deze bundel illustreert echter een andere aanpak, namelijk via beweging. De manier waarop je door deze bundel bladert, zorgt dat de essentie van tellen, verdubbelen, vermenigvuldigen en aftrekken zichtbaar worden. Hierdoor is dit prototype geschikt om als basis te dienen voor een internationale lesmodule voor basis wiskunde.

Japan

Deze fullcolour print is the koop aangeboden tijdens een inzamelingsveiling voor de slachtoffers van de tsunami in Japan in 2011.